En flicka som hette Anna

En ung man är bjuden ut till sin chefs sommarstuga på en ö i skärgården. Det ska ordnas dop av en liten dotter och den unge mannen är tillfrågad om han vill stå fadder för den lilla. På morgonen när han klär sig tänker han på det som ska hända. Flera gånger tidigare har han drömt att hans tillkommande skulle heta Anna och nu, medan han gör sig i ordning för att gå till ångbåten, kommer tankarna igen: ”Tänk om där finns en flicka, som heter Anna och som skall bli min.” Den romantiska historien om vad som hände den där sommaren 1879 på Sandskär mellan Karl och Anna berättar jag om i boken.

Här är en ungdomsbild på Anna från Delsbo.

AnnaHärdelinHon hette Anna Härdelin och var dotter till kaptenen vid Hälsinge Regemente Thore (Teodor) Härdelin och hans hustru Sally från familjen Berg i Norrbo.

Härdelinare bor visst fortfarande i Delsbotrakten. Minnesgoda läsare av bloggen minns kanske gruppen Skäggmanslaget, en spelmanstrio från Delsbo på 70-talet, där Thore Härdelin (sonson till Annas bror spelmannen Thore), Wilhelm Grindsäter och Petter Logård ingick. Thores döttrar Thuva och Emma för spelmans- och folkmusiktraditionen vidare efter vad jag läst. Jag har inte träffat dom. Däremot träffade jag en gång Thores far spelmannen Sven Härdelin (son till Thore d.ä.) på en spelmansstämma i Delsbo på 1970-talet.  Det är lätt att bli snurrig på generationerna här – särskilt som namnet Thore kommer igen ett par gånger.

Anna Härdelin var min morfars mor. I hennes och hennes mans historia spelar Sandskär en viktig roll. Läs mer i boken!

5 reaktioner på ”En flicka som hette Anna

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.