Heja Storjungfrun!

Storjungfrun som ligger en bit söder om Sandskär och är den största ön i Söderhamns skärgård har nu blivit naturreservat.  Grattis Storjungfrun och grattis Söderhamn!

Söderhamns kommun kommer nu ”att skydda och bevara de kulturhistoriska-, marina- och biologiska värdena som finns på ön” som man skriver i Hela Hälsingland på nätet. Visst bidrag för att vidta olika åtgärder på ön kommer man att få från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Det handlar om sådant som att röja igenvuxen skog och sätta upp informationsskyltar på intressanta platser.

I Sandskärsboken har jag på slutet med ett kapitel kallat ”Om andra öar” där jag skriver om några av öarna i Söderhamns skärgård, främst dem som ligger i den södra delen där ju också ”min” ö ligger. Storjungfrun är med förstås. Ön har varit befolkad till och från sedan åtminstone 1400-talet. Ett kapell finns som troligen uppförts på 1600-talet av Gävlefiskarna – fiskarborgare i Gävle som på den tiden hade privilegium på havsfisket längs delar av Norrlandskusten. I min bok står det att ”Johan III reglerade 1591 fiskerättigheterna för gävleborna, som fick ensamrätt på fiske från sex platser – Storjungfrun (Helgön) var en av dem. ”

Artikeln i Hela Hälsingland kan du läsa här.
Och en artikel till och en tv-snutt här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.