Studentnostalgi

Nyss skrev jag om abiturienter och om hur vi klädde oss i roliga hattar eller – som  i min klass – i vita rockar. Man prydde utstyrseln med symboler för betygen man fått på studentskrivningarna – tofsar, rosetter kanske, säkerhetsnål, kork m.m. Sen var det ju slut med abiturientskojandet i och med att  studentexamen avskaffades 1968. Men kanske fortsätter en del andra traditioner från tidigare år när dagens skolungdomar går ut skolan i Söderhamn? Jag vet inte hur det går till nu, är inte i Söderhamn vid våravslutningen längre. I Stockholm är det ju s.k. studentflak som kör genom stan med mycket musik och hojtande och mycket hystande med ölburkar som skvätter öl runtomkring.

Studentdag_edNär vi tog studenten på 60-talet (före -68) var det feststämning i Söderhamn. Efter studentskrivningarna gick man ”upp i muntan” som det hette i olika ämnen, och dessa muntliga förhör (där censorer inkallats från lite ”förnämare” lärosäten) hölls under två dagar. Jag kom upp i engelska och historia och två ämnen till som jag inte minns just nu. Kanske var det matte och fysik?

På dag 2 sprang vi, som nu kunde kalla oss studenter, ut allihop i vild lyckoyra – 12 års skoltid var ju över! – på läroverkets trappa och sjöng studentsången. På gårdsplanen till läroverket (numera Staffangymnasiet) hyllades vi av familj, släkt och vänner och sen tågade vi genom stan ner till busstorget. Längst fram gick en musikkår och spelade för fulla muggar. Nere på busstorget väntade åkdon av olika slag som studenterna skulle forslas hem i. För min del blev det i en rickscha dragen av en kines i bredbrättad hatt och knallröd skjorta.
Yeah, yeah, those were the days – mycket vatten har runnit i Söderhamnsån sen dess.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.