Tigerblogg

När min syster och jag gick runt i läroverket – Staffansskolan – vid vårt besök i Söderhamn våren 2011 var vi bl.a. inne i biologisalen. Där träffade vi på den här gamla tigern.DSC_2057_tigerMånga som gått på skolan känner säkert igen tigern. Men är det nån som känner till dess historia? Jag undrar hur gammal den är, dvs när tigern levde och när den sen sorgligen slutade sina dagar som uppstoppad. Den ser ju ut att vara rätt gammal och uppstoppad på en tid då man inte var fullt så skicklig på det som i dag, gissar jag.  Och hur kommer det sig att den hamnade på skolan? Kanske finns här en historia om en tiger som rymde från en cirkus på besök i stan för länge sen. Jag vet inte nåt om detta. Men tycker att tigern är lite rörande i all sin skröplighet. Inte minst när man vet hur en levande tiger kan se ut.DSC_0598_tiger2011Tiger nr 2 fotograferade jag på Melbourne Zoo för ett par år sen.
(Båda bilderna blir lite större och klarare om du klickar på bilderna.)

Uppdatering 9 april:
Det visar sig att det har skett en hel del forskning i ämnet. Lasse Mårtensgård, journalist och författare, skrev 2002 ett par artiklar i Hälsinge-Kuriren om hur olika exotiska djur hamnat i Söderhamn. Här finns en kamel, en eller möjligen t.o.m. flera elefanter (ett elefanthus ska på 1880-talet ha byggts nånstans en bit från läroverket) och andra djur som kommit till stan som cirkusdjur och av olika anledningar blivit kvar, blivit sjuka och dött och blivit uppstoppade. Djuplodande undersökningar har utförts och resulterat i ett par trevliga artiklar för den som är intresserad av gammal Söderhamnshistoria.

Vad gäller tigern på läroverket fick han hjälp av Bo Wiklund på Landsarkivet i Härnösand som fann en ”Redogörelse för Söderhamns realskola och kommunala gymnasium, läsåret 1919-20” och där tigern är med minsann. Det står: De biologiska samlingarna hafva under läsåret ökats genom följande gåfvor: Fru Wilhelmina Persson 1 tiger och 1 apa.  Därefter nämns ytterligare personer som donerat djur eller delar av dom (t.ex. en hajkäke) till skolan. Hur tigern och apan kommit i Fru Perssons ägo är inte helt klarlagt. Lasse Mårtensgård verkar inte tro att nån jakt på en förrymd cirkustiger ska ha ägt rum i Söderhamn. Däremot lanseras teorin om att Wilhelmina Perssons make kan ha varit sjökapten och fört hem tigern och apan från nån av sina resor.

6 reaktioner på ”Tigerblogg

 1. Anna april 8, 2014 / 6:39 e m

  Vilken skillnad! Jättefin bild där på aussietigern! Vacker!

  Gilla

  • Gabrielle april 8, 2014 / 8:59 e m

   Tack!
   Vad gäller gamla uppstoppade djur så finns det ett lejon på Gripsholms slott som ser en del värre ut än den där gamla skoltigern. Titta här
   Hoppas länken funkar.

   Gilla

   • Anna april 12, 2014 / 11:55 e m

    OJ. Ja, länken fungerar. Hemsk syn! Jag kom att tänka på en händelse när jag gick i folkskolan. Pappan till en av mina klasskamrater hade fått med sig en krokodilunge hem, som visades – död och uppstoppad – i klassrummet. Hur och varför den hamnat där vet jag inte. Undrar vad som blev av den.

    Gilla

 2. Erik Åhlander, Naturhistoriska riksmuseet augusti 5, 2019 / 2:37 e m

  Enligt Yngve Löwegren (otryckt manus till inventeringen av skolsamlingar 1967-1974) ägde fru Wilhelmina Persson ett menageri. Tigern och en apa hade väl dött. Hon skänkte dem för uppstoppning till läroverket i Söderhamn. Många djur hamnade på detta sätt på skolor och museer under slutet av 1800-talet början av 1900-talet.

  Gilla

 3. Erik Åhlander, Naturhistoriska riksmuseet augusti 5, 2019 / 3:19 e m

  Hittade lite mer i Ingvar Svanbergs text ”Ett ödesdigert menageribesök i Uppsala 1903” (2016): Resande menagerier förbjöds i Sverige 1918, så hon hade tydligen problem med vad hon skulle göra med djuren. Vilhelmine Miehe-Persson kom från en dansk cirkussläkt. Hon grundade sedan Skövde djurpark (som sedan stängde 1924).

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.