Norrland som koloni

I ett kungligt brev 1542 från Gustav Vasa till ”gemene man i Gästrikland och Hälsingland samt Medelpad och Ångermanland” skriver kungen: ”sådana ägor som obygde ligga, hör Gud, Oss och Sveriges krona till, och ingen annan”. Här skulle nybyggen anläggas och beskattas för att få intäkter till Kronan. Så var det i full gång, men koloniseringen av Norrland började faktiskt redan på 1300-talet.

Jag har just lyssnat på Del 2 i den nya Norrlandspodden där Sofia Mirjamsdotter, journalist och ledarskribent vid Sundsvalls tidning, samtalar med Po Tidholm om frågor som rör Norrland. Hittade Norrlandspodden via en artikel i Hela Hälsingland (länk nedan).

I programmet om Norrland som koloni utnyttjad av andra delar av Sverige togs en rad olika exempel upp. Som skatt för laxfiske på 1300-talet (genom kyrkan om jag minns rätt), Gustav Vasas nya friska tag inom kolonisationspolitiken på 1500-talet och så t.ex. om hur sågverken på 1800-talet köpte mark billigt av aningslösa skogsägande bönder och så fram till dagens gruvdrift i Norrland. I dag är det tydligen fritt fram för utländska bolag att t.ex. provbryta i naturreservat och etablerar dom sig sen kan dom tydligen ta med sig egen arbetskraft så några nya arbetstillfällen för norrlänningar verkar det inte bli. Samerna drabbas förstås på flera olika sätt – igen! Och snart finns väldigt lite orörd natur kvar. Det var ett mycket intressant program. Del 1 har jag inte lyssnat på än. Nästa gång – Del 3 – ska dom tala om turismen.

Programmen i Norrlandspodden hittar du här.
Artikeln i Hela Hälsingland här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.