Gamla grejer (3)

DSC5820_edDet här är ett s.k. kruthorn. Man öppnade det i den bredare änden och fyllde i krut. När man sen skulle ladda sitt vapen hällde man över krutet via den lilla öppningen med proppen till vänster på bilden. Kruthornet var tydligen dels ett sätt att bära med sig krutet, dels ett sätt att få rätt mängd krut i laddningen. Men rätta mig för all del om jag har fel: nån expert på kruthorn är jag inte! Har mina kunskaper från Wikipedia… Att det kallas kruthorn beror tydligen på att det ofta tillverkades av horn från nötkreatur eller get – också enligt Wikipedia.

Kruthorn var ofta dekorerade på nåt sätt. På det här gamla kruthornet  har man på ena sidan ristat in en häst och ett rådjur – eller nåt annat behornat djur – och på baksidan en liten fågel. Hur gammalt kruthornet är och vem som ägt det vet jag inte. Gissningsvis tillhörde det stugans första ägare, dvs August Österlund, han som byggde stugan på 1860-talet.  (Klarare och tydligare bild om du klickar på den).

3 reaktioner på ”Gamla grejer (3)

 1. Sven Hjelmström augusti 14, 2014 / 5:08 e m

  Ett likadant kruthorn hade min pappa bland sina prylar. Jag minns inte om det var dekorerat med någon djurbild, bara att det var ”väldigt gammalt”.

  Gilla

 2. Sven Hjelmström augusti 14, 2014 / 8:54 e m

  Ja, pappa laddade sina hagelpatroner själv, men inte med så antika grejer som kruthornet. Han hade särskilda mått för olika laddningar. Han gillade sånt pyssel.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 15, 2014 / 9:54 e m

   Roligt att du känner igen grejen, Sven. Kanske din pappa jagade när han kom på besök till Sandskär? Här finns två gamla vättar för andjakt.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.