Om min bok

Hörni, ni har väl inte missat att jag skrivit en bok om en ö i en skärgård i Hälsingland? Hm…nej, det har ni väl inte förresten: bild av boken syns i högerspalten. Fokus i boken ligger på en sommarstuga på ön, på dom människor som byggde huset och som bodde där förr och på dom som kom senare, men även andra hus på ön behandlas och det finns en hel del om skärgårdsliv förr i tiden i den här delen av landet (södra Norrlands kustland som SMHI säger).

Intresserad av sommarliv i skärgården från omkring 1800-talets sista årtionden till nu? Kulturhistoria, familj- och släkthistoria med mycket bilder både i svartvitt och färg. Det går bra att beställa via bloggen. Jag har fortfarande en del ex kvar.

Det är allt en rätt speciell känsla att ha gett ut en egen bok. Känns liksom lite gott och trevligt inombords eller hur jag nu ska uttrycka det.

Jag har tittat i boken igen nu nyligen och glatt mig åt att jag faktiskt så småningom lyckades ganska bra med bilderna. Jag skulle göra i ordning en pdf klar för tryck och skicka till tryckeriet. En grafiker där hjälpte mig per telefon med goda råd. Han var tydlig med vad han tyckte. Han kunde t.ex. säga om nån gammal pappersbild i färg från 70-talet som jag scannat och lagt med i pdf:en: ”Den där bilden på sidan XX ser fullkomligt gräslig ut. Snusbrun hinna över alltihop. Det går inte, den måste du fixa!” Eller om nån bild där himlen var så vit att den flöt ihop med papperet: ”Fixa bättre himmel!” Så då gjorde jag det, med viss möda i Photoshop. Jag slet mitt hår, jag stampade i golvet, jag svor (ja, oj vad det osade…jag är ingen stjärna på Photoshop) men till sist fick jag till det och det blev rätt bra till slut ändå.

Många bilder är det – både gamla svartvita och i färg. Huset som det framför allt handlar om byggdes på 1860-talet. Nån av dom äldsta bilderna är gissningsvis från 1870-talet, och några bilder är tagna av en Söderhamnsfotograf på 1890-talet. Och så finns det många bilder från 1900-talet och från senare år också.

Ja, det var en liten påminnelse om att boken finns kvar att köpa för den som är sugen på lite hälsingsk skärgårdshistoria. Hur man gör för att beställa boken finns på sidan Köp boken! Den finns i bokhandeln i Söderhamn och Hudiksvall men blir lite billigare om du beställer från mig. Baksidestexten på boken finns med i ett inlägg här.

3 reaktioner på ”Om min bok

  1. Andra året i Hjo oktober 1, 2015 / 4:02 e m

    Ska höra med hustrun om det inte var så att hon hade släkt i Söderhamn en gång i tiden.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.