Hästblogg

Clevestål_ridlägerNär jag var 14 år var jag en sommar på ridläger vid Bolleberget, Bollnäs. Ridläraren hette Bertil Clevestål. Han var tidigare kavallerist vid K2 i Helsingborg och sen under många år ridande polis i Gävle. Sen startade han en ridskola. Det är han som syns på bilden manande den gamla cirkushästen Trubadur att stegra sig. Vad flickan på hästen hette vet jag inte, det är inte jag.

Bolleberget syns i bakgrunden. Vi bodde i stora militärtält. På programmet stod sånt som dressyrridning, hoppning på bana, körning, hästkännedom, fysisk fostran och stalltjänst. Nog låg det nåt militärt över det hela. I programmet talas om inryckning, utryckning, förläggning, utspisning m.m. Vi hade korum också lett av en komminister.

Fysisk fostran bestod bl.a. i att eleverna före frukost skulle rusa upp för Bolleberget och sen ner igen, och så var det bad varje dag. Kursen avslutades med skriftliga prov och blev man godkänd fick man Cleveståls Ridskolas Diplom. Jag tror nog jag blev godkänd men nåt diplom verkar jag inte ha kvar.

Däremot har jag i min dagbok från den tiden gjort anteckningar sida upp och sida ner från kursen. Bland annat om hästens delar. Kan du dom? Hästensdelar

Du slipper se hästens huvud som finns med på nästa sida i dagboken. Det ser mer ut som en älgko.

Anteckningar finns också om en massa olika sjukdomar som hästar kan få. Och så finns det uppräkning av sånt som ingår i seldon: lokor, lokrem, nackputa, stångkoppel, däckel, däckelrem m.m. Ord jag inte alls kan i dag. Men det är ju lätt att googla och hitta bilder på sånt.

2 reaktioner på ”Hästblogg

  1. Anna februari 21, 2016 / 2:29 e m

    Vilken fin häst du tecknat! Imponerad! Och så satte huvet igång att fråga var uttrycket ”lägga manken till” kommer ifrån. Du som är hästspecialist kanske har ett bra svar? 🙂
    Trevligt läsa om den militäriska drillen ni utsattes för. Jag hukar mig vid tanken, det kunde varit jag…

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.