Gammal handelsgård

DSC_2078_Söderqv_editSöderqvistska gården på väster i Söderhamn, uppförd på 1860-talet och den enda bevarade äldre handelsgården i stan. Här handlades med specerier, jordbruksprodukter m.m. När jag var barn var gården helt kringbyggd. Det fanns uthus och stall i den ände som vetter mot Brädgårdsgatan, men denna del revs när gatan breddades på 1980-talet. (Bild från maj 2011).

På Wikipedia står det: ”I samma stadsdel fanns förr flera gamla handelsgårdar i kvarteren Siskan och Skatan längs Oxtorgsgatans södra sida. Trots att Riksantikvarieämbetet påtalade att dessa hade ett betydande kulturhistoriskt värde och att det vore önskvärt att åtminstone bevara vissa delar revs dessa kvarter 1967 för att ge plats åt tidstypisk bostadsbebyggelse.”

Hm, känns igen på nåt sätt… Byggnader och stadsmiljöer med kulturhistoriskt värde verkar alltid leva farligt. I Stockholm, där jag bor sen länge, brukar man från rivningsentusiasterna och betongpartierna höra det korkade mantrat ”stan ska väl inte vara ett museum”, senast nu i samband med den planerade rivningen av ett gammalt vackert tullhus från 1870-talet på Blasieholmen. Suck.

I Söderhamn har ju också stora rivningar av stadskärnan gjorts – på känt maner som i så många andra städer i landet. Gammal bebyggelse med stildrag som är typiska för stan rivs och så bygger man nytt som ser likadant ut som på hur många andra ställen som helst, fixar gågator m.m. Väldigt mycket har ju förstörts i Söderhamn på detta sätt. Och man kan ju undra: hade Söderhamn blivit ett museum om man behållit mer av stans karaktär och sparat några fler av dom gamla fina trähusen? Eller det gamla badhuset? Nåja, ingen idé att gråta över spilld mjölk som det brukar heta. Hoppas man är bättre på att ta vara på kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i dag i Söderhamn.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s