Signe syr

Signe Österlund, den yngsta i familjen Österlunds barnaskara på sju döttrar och en son, sitter och syr på verandan i stugan på Sandskär, som hennes far låtit bygga på 1860-talet. Bilden finns med i boken om Sandskär. Den är troligen tagen på 1930-talet. Bara en del av verandan är glasad. Det är dessutom tydligt att verandan byggts på i efterhand eftersom väggen till vänster är en yttervägg. I dag är hela verandan glasad.

Signe var lärarinna i en skola i Stockholm, två av hennes äldre systrar var lärarinnor i flickskolan i Söderhamn och båda blev så småningom föreståndare/rektor för flickskolan. Ingen av dessa damer Österlund gifte sig. Om man förlovade sig, gifte sig eller – gud förbjude –  fick barn riskerade man att bli uppsagd. Först 1939 lagstiftades det om att kvinnor i statlig tjänst inte fick avskedas pga förlovning, giftermål eller barnafödande, om de varit anställda i minst två år.

Men kanske var ”flickorna Österlund” inte intresserade av giftermål i alla fall? Fem av sju gifte sig aldrig: tre blev alltså lärarinnor, en jobbade i bank och en blev s.k. hemmadotter. Hon hette Tora och hade som hobby att fotografera. Det är antagligen hon som tagit bilden ovan.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.