F15

IMG_5982_160703Häromdan var vi på Flygmuseet i Söderhamn. Sjuåringen var med, vårt barnbarn på besök från Australien. På den här platsen låg flygflottiljen F15 åren 1945 till 1998. Flyget, som man sa, hör väldigt mycket ihop med min barndom och uppväxt i Söderhamn och att gå omkring på museet väcker en del minnen. Vi blev visade runt av Åke, engagerad och kunnig, som berättade målande om dom olika flygplanen, om olika uppdrag, om hur katapultstolar fungerar m.m. Han var inte flygare själv men hade jobbat som tekniker på F15.

Flottiljen betydde förstås mycket för stan. Arbetstillfällen och aktiviteter. Mycket rörde sig runt Flyget. Flera av mina klasskamrater var barn till flygare eller andra som jobbade på F15. Min pappa var auditör på flottiljen vid sidan om sitt vanliga arbete som advokat i stan. Mina föräldrar hade många vänner på Flyget, dom deltog i fester av olika slag på mässen. Min mamma undervisade flygarna i engelska. Vi barn var också med i många sammanhang, luciatåg, julgransplundringar och sånt. Vi lekte gärna uppe i biljardrummet på mässen, strängt åtsagda att inte ritsa upp det gröna tyget på bordet med biljardkön. I rummet med biljarden fanns också, om jag minns rätt, små luckor i väggen där man kunde krypa in i ett långsmalt mörkt utrymme under snedtaket. Det var förstås roligt. När vi blev lite äldre var det lockande när man skaffat tv till mässen för tv hade vi inte hemma än. Min kompis, vars far var major på F15, och jag cyklade dit ut, snackade oss förbi vakten vid infarten och tittade på tv på mässen. Det gick till och med bra med Humle och Dumle och annat sånt som egentligen var lite för barnsligt för oss, men rörliga bilder var det ju. IMG_2750_kommandocentralFörsta gången jag körde bil var på landningsbanorna på Flyget. Och i övre tonåren var jag med på gåsmiddag på Flyget och hade en ung flygare som bordskavaljer. Enda gången jag ätit svartsoppa.

Många roliga minnen från tiden med Flyget har jag, men mörka minnen finns också eftersom haverier skedde. Nu är allt det där historia och Flyget har blivit Flygmuseum. Bilden till höger visar hur det såg ut i kommandocentralen.

Museet är väl värt ett besök. Där kan man fräscha upp sina kunskaper om J29 Flygande tunnan, A32 Lansen, Draken och AJ 37 Viggen m.m. Hemsidan har du här.
Ett tidigare blogginlägg som rör Flyget: Lansen över havet.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.