Oj då!

Läser i Hela Hälsingland att Dragon Gate, som ligger efter E4 nära Dalälven, ska öppna! Det var värst. Jo jo, det har gått några år. Först låg där ett hotell som hette Älvkarlen, byggt vid mitten av 1980-talet, men det gick i konkurs bara ett par år efter starten. Sen var byggnaden flyktingförläggning ett tag innan nya kinesiska ägare (en myggmedelstillverkare) köpte alltihop och började bygga nytt och kinesiskt. Med varierande resultat tydligen. Byggnadsarbetarna fick uselt betalt och man arbetade under en del riskabla förhållanden. Vi som farit förbi där lite då och då dom här åren har ju undrat lite över hur hotellet kan stå outnyttjat så där år ut och år in. Omkring 10 år har gått, läser jag. Men myggmedelskillen har gott om pengar tydligen.

Det ser rätt märkligt ut med ett kinesiskt bygge mitt i det svenska landskapet med tall- och granskog. En gång för flera år sen stannade vi och åt där på kinesrestaurangen. Det var faktiskt inte särskilt bra, så vi har inte provat igen. Men det kan ju ha blivit bättre sen dess. Och så fanns det då en stor affär med en massa olika grejer. Intressant att Dragon Gate öppnar nu (om det nu verkligen gör det… Har hört det där förr). Ska titta lite extra nästa gång vi far förbi. Kanske t.o.m. stanna och ta en titt. Äta? Hm, vi får se.

Strax efter att man passerat Dragon Gate på sin väg norrut på E4 kommer man till bron över Dalälven. Älven är härligt bred och fin där. Vacker utsikt åt båda hållen. Och i mitt stilla sinne brukar jag glädjas åt att nu…nu…nu…är jag strax i Norrland igen. Förr brukade jag ibland hojta ett hurra eller nåt sånt när vi var mitt på bron, men det uppskattades inte alltid av ev icke-norrlänningar som satt i bilen. Så nu tar jag det tyst för mig själv istället. Att rätta sig efter Dalälven för att pricka in var Norrlands södra gräns går är förstås ingen helt korrekt indelning av landet, men lite ungefär så nånting är det väl – i alla fall. I dagligt tal.

Här några artiklar om Dragon Gate:
Noll betalande gäster på tio år, Arbetarbladet, artikel från 2013, här.
Livsfara, rockshow och ”Sveriges sämsta bygge” – här är historien om Dragon Gate, Hela Hälsingland, artikel från sept 2016, här.
Klart – Dragon Gate får öppna och ta emot gäster, Hela Hälsingland, artikel från dec 2016, här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.