Myskojox

Nämen, vad håller ni på med egentligen i Söderhamn? Nåt mysko som kallas Coherent nånting som kommunen tänker satsa kulor på. 150 000 kr handlar det om. Det kanske inte låter som mycket i frågan om satsningar i en kommun, men är det därför ett sånt projekt får slinka igenom beslutsprocessen? Medel som annars skulle ha använts vid insatser för integration av nyanlända.

Teorin bakom projektet heter tydligen HRV, Heart Rate Variability. Man ska mäta hjärtrytm med nån grej man klämmer fast i örat, och tanken är att dom söderhamnare som deltar ska lära sig sätt att reglera sin hjärtrytm, bli avstressade och må allmänt bättre. Genom s.k. koherensträning ska deltagarna träna sin ”egen inre balans och få högre prestationsförmåga och högre återhämtning” enligt vad som står på företagets hemsida. Dom som genomgått koherensträningen ska sedan sprida positiv energi till andra genom magnetfält, enligt vad jag läst, och detta ska påverka staden Söderhamn på ett bra sätt. Suck…. Hm, jag blir faktiskt rätt generad å stadens vägnar. Kanske borde jag inte nämna det här alls. Lite för pinsamt. Kanske vore det bättre att försöka tiga ihjäl det och låtsas som om det aldrig hänt – eller inte finns. Men men, nu blev det ett blogginlägg i alla fall. Och hänt har det ju.

Har läst i Hela Hälsingland om projektet och om hur kommunen hanterat det. Lilian Sjölund skrev en bra ledare, ”Rädda kommunpolitiker från kvacksalvare”, här. Och här och här är två artiklar till. Fler finns säkert.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.