Branden

Det var en förfärlig brand som drabbade Söderhamn 1876. Elden bröt ut en natt i juli; sommaren var torr och het. Det blåste hårt, och lågorna spred sig raskt från hus till hus. Stadskärnan norr om ån drabbades hårt. ”Antändningar genom flygeld från de brinnande spåntaken anses ha förekommit i övermåttan stort antal”, skrev brandinspektören i sin rapport.

Kyrkan Ulrika Eleonora och klockstapeln klarade sig, likaså dåvarande järnvägsstationen som syns strax nedanför kyrkan till höger. Huset blev långt senare rektorsbostad. Strax till höger om kyrkan skymtar läroverket, byggt på 1860-talet. Den stora vita byggnaden till höger i bild där väggarna står kvar är rådhuset som blev svårt skadat.

Rådhuset har en historia av bränder. Rådhus nr 1 var en träbyggnad som kom till 1621 och förstördes i stadsbranden 1675. Nr 2 invigdes 1683 och brändes sen ner av ryssarna när dom härjade på kusten 1721. Nr 3 stod klart 1724 och förstördes i stadsbranden 1860. Rådhus nr 4 invigdes redan samma år. Det skadades sen svårt i branden 1876, men inte värre än att man kunde bygga om och restaurera det. Sen har väl olika renoveringar skett under årens lopp. I dag är nog rådhuset en av stans finaste byggnader, får man väl säga.   Utformningen beskrivs som holländsk renässans med kalkstensdekorationer. (Bilden nedan är från 2011).

3 reaktioner på ”Branden

 1. Anna april 17, 2017 / 6:22 e m

  Ditt inlägg fick mig att googla lite på saken och då ramlade jag över den här artikeln, där Söderhamns utnämns till en av Sveriges ”mest vackra, intressanta och välbevarade” städer och Norrtullsgatan utnämns till paradgata! Mycket ska man läsa innan ögonen ramlar ur. Men trevligt, såklart! 🙂

  Gilla

  • Gabrielle april 18, 2017 / 2:53 e m

   Ja oj! Det var ”ord och inga visor”, eller tvärtom kanske?
   ”…hela staden så homogent välbevarad”. Fantastiskt att nån kan tycka så. Vi som varit med ett tag saknar många gamla byggnader. Och centrum med gågatan och sånt ser ju ut som i sjuttielva andra städer. Det finns förstås också en del fint kvar, och vi får hoppas att man har vett på att ta hand om det nu.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.