Gamla Söderhamn, igen

I förra inlägget nämnde jag Borgmästargården, ett av Söderhamns gamla kulturhus. Tänkte lägga in en häftig gammal bild från sent 1880-tal där huset finns med. Sen såg jag att jag haft bilden med i bloggen tidigare.
Men ok, det får väl bli en favorit i repris:

Visst är det en intressant bild?!
Bilden är troligen från 1888/1889 nån gång. Husen längst fram ligger efter Köpmangatan. I huset med skylten Helsingens Tryckeri i hörnet Kungsgatan och Skolhusgatan huserar Tidningen Helsingens redaktion och tryckeri. En trappa upp bor ägaren tidningsmannen August Österlund med sin familj. Längst upp till vänster syns läroverket, byggt på 1860-talet. En liten bit till höger om skolan ser man ett snöklätt tak på ett litet hus med spetsig gavel vänd framåt mot Norrtullsgatan. Det är den s.k. Norra Tullen. Upptill till höger syns en liten del av Borgmästargården (1875) och mitt emot, på andra sidan Norrtullsgatan, det s.k. Brolinska huset.

Vad finns kvar i dag? Huset med tryckeriet finns ju, där bodde vi i flera år och Hemslöjden hade affär i gatuplanet. Läroverket finns kvar och Borgmästargården.

Den här fina bilden fick jag av Lasse Mårtensgård när jag för ett par år sen höll på med min bok ”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu”. Den handlar ju inte bara om skärgården utan en del om stan också, framför allt om familjen Österlund. Bilden finns med i boken.

Förra blogginlägget där samma gamla bild (och några till) är med heter Borgmästargården och finns här.

En reaktion på ”Gamla Söderhamn, igen

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.