”Nu kommer Einar”

Einar Strandlund drev för länge sen en liten båttaxirörelse bland öarna i den södra delen av Söderhamns skärgård. Han hade stuga på Sandskär och satt där och spanade in mot Stenö. Längst ut fanns en brygga (borta nu sen länge) med en semafor: en vitmålad bräda hängde i ett rep snett ner från toppen på en stolpe. Den som ville åka ut drog upp semaforen så den stod som ett vitt streck rakt ut. Einar såg det ute på ön. Han gick ner till båten, rundade det stora grundet som ligger där innanför Sandskär och åkte in och plockade upp passagerarna.

Under kriget hade Einar tydligen en stor eka som han rodde passagerarna i. Sedan skaffade han en helt öppen stor båt med inbyggd motor. Och slutligen hade han i många år en båt med en liten styrhytt i fram. Vid dåligt väder ville man gärna sitta i skydd inne i ruffen där Einar satt och styrde. Men man vågade bara fråga om lov när han var på bra humör.

Båten hade ett karakteristiskt motorljud, ett dunkande ljud som lät ungefär som en tändkulemotor. Vi kunde höra honom från stugan. ”Nu kommer Einar”, sa vi till varandra. Det var inte en tändkulemotor har jag fått veta senare av Lars Brolin. Einar hade en Albin-motor som drevs på bensin.

Einar finns med i boken ”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu”. Jag ser nu att Einar varit med i bloggen tidigare: i inlägget ”Ut till ön – förr” här. Nåja…det är väl bra med återanvändning. I det tidigare inlägget står lite kort om hur det var att bo på en ö utan att ha båt och det finns två bilder till, dock inte på Einar. Bilden ovan har Lars Brolin tagit.
I dag har alla egna båtar, och Einar är förstås borta sen länge.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.