Norsk-Hans

Så kallades en fiskare som bodde på Sandskär mot slutet av 1800-talet. Jag hittade en notis om honom i SvD:s arkiv. I december 1897 skulle Norsk-Hans ta sig in till fastlandet genom att gå över isen på det grundaste stället mot Stenöorn. Men isen brister och han ramlar i. Isen var så tunn att han inte kunde komma upp på den igen. Men eftersom vattnet inte nådde honom längre än till axlarna fortsätter han sen att gå framåt och slår sönder isen framför sig tills han klarar att klättra upp på lite tjockare is. Han verkar ha varit en riktig tuffing, den här Norsk-Hans. Men allt det här tär förstås på krafterna. Till slut börjar han rulla på isen istället för att vackla fram upprätt och ramla hela tiden. Så småningom är han så utpumpad att han svimmar där han ligger. Då hade han rullat fram till trakterna av Källskär. Några barn upptäcker honom ute på isen och han blir räddad. Han klarade sig undan med några köldskador och med skärsår från isen på händerna och i ansiktet. (Klicka på bilden om du vill läsa texten).

Var på Sandskär Norsk-Hans bodde vet jag inte. Var det vid Alholmen där ångbåtsbryggan fanns? Eller kanske vid den s.k. Talludden? Jag har ju gjort en del efterforskningar i samband med att jag skrev boken ”Sandskär i mitt hjärta” (utg.2013). Ytterligare en del om Sandskär ligger till grund för min bok nr 2, ”En flicka som heter Anna” (utg.2017). Hon och hennes man Karl hade en tid en sommarstuga på ön nära Talludden. Nånstans har jag läst om att en fiskare bodde på ön, men nu hittar jag inte tillbaka till det. ”Det är fortfarande ingen ordning på mina papper” kan jag säga som Bodil Malmsten.

På DiBis hittade jag förresten en bild från 1885 där det står att Norsk-Hans bodde på Grimsön. Kanske han bodde där först och flyttade till Sandskär senare? Nån som vet? I varje fall hade han ju inte kunnat vada från Grimsön in till fastlandet.

Nån som vet nåt mer om Norsk-Hans?

Läs mer om mina två böcker genom att gå in på flikarna för resp bok ovan eller genom att klicka på bilderna på resp bok i spalten till höger.

Texten ovan klippt ur SvD:s arkiv 1897-12-27.
Bilden på Dibis där Norsk-Hans nämns har nr XBS00142 på dibis.se

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.