Från Smäckbron

Den här bilden tog jag i mitten av september i Söderhamn. Jag stod på andra sidan av Smäckbron och riktade kameran upp efter Källgatan. Jag har förstås grävt runt bland bilderna hos Dibis sen och hittat lite om husens historia.

I huset till vänster låg Ernst Molanders tryckeri och pappershandel åren 1887 till 1939. Nästa hus, på andra sidan Oxtorgsgatan med markiser och en ingång på hörnet, är också gammalt. Det byggdes 1878 och på hörnan låg en tobakshandel. Hittade också en Dibis-bild där det finns en tobaksaffär i huset mot Oxtorgsgatan som kallades ”Snus-Lottas”. Huset ägdes av Erik Bergstedt som drev manufaktur och herrekipering där från början av 1900-talet nån gång.

Nästa hus lite längre in i bilden kommer ett hus som jag inte vet nåt om. Är det också gammalt, eller ersatt av ett nytt hus? Glömde titta ordentligt på det när jag senast var i Söderhamn. Och dessutom är det ibland svårt att se om ett gammalt hus döljer sig under en ombyggd modernare fasad. Därefter syns det röda huset som jag har med i inlägget ”Annas hus”. Anna som jag skriver om i boken ”En flicka som heter Anna” bodde med sin familj i ett hus som låg på denna plats men som förstördes i en brand 1890. Man byggde sen ett nytt hus på platsen med samma utformning som det gamla huset. Men då hade familjen hyrt bostad på andra sidan ån istället.

Dibis bild SWS00246 visar ungefär samma vy som min bild här ovan. Jag gissar att Dibis-bilden är tagen uppifrån järnvägsviadukten eftersom man ser lite längre bort, det syns mer av kyrkan osv.
På Dibis bild XRG00487 ser man Snus-Lottas tobaksaffär.

Skuggan i förgrunden kommer från järnvägsviadukten. En undran i sammanhanget: varför heter bron Smäckbron?

Uppdatering 10 oktober:
Nu har jag fått svar på mina frågor från en kunnig person via Facebook. Tack, Michael.
Så här är det: Huset som ligger lite längre in i bilden alldeles bortom Bergstedts hus uppfördes för Televerket på 1960-talet. Så det hus som syns på Dibis bild SWS00246 rev man.
Smäckbrons namn kommer av den gamla betydelsen av ”smäck” som i dialekter och i äldre svenska stod för “bro av enklare beskaffenhet eller spång“. Fick tips om en artikel i Arbetarbladet från 1990 där detta belyses. Läs här.

2 reaktioner på ”Från Smäckbron

 1. Linnéa Skogert oktober 10, 2017 / 9:53 e m

  I huset efter Bergstedts, fanns om jag minns rätt ”Olles barnkläder,” det var flera butiker där men minns inte vilka.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 11, 2017 / 11:59 f m

   Tack, intressant. ”Olles barnkläder”…hm, jag tycker mig känna igen affärsnamnet och att den kan ha legat där. Luskade lite på Alirfakta och hittade att på Källgatan 9 låg 1944 en affär som hette ”Barngarderoben” som drevs av fröken Lizzie Ottilia Strandlund, född 1919-11-18. Det låter ju troligt att affären sen kan ha blivit ”Olles barnkläder”.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.