En dag i juli 1886

Ett jubileumsnummer av Söderhamns tidning gjordes den 2 juli 1886 i samband med invigningen av Söderhamns järnvägsstation och den nya järnvägen. Järnvägen drogs från Stugsund till Söderhamn och sen via Bergvik till Kilafors där man äntligen åstadkom en förbindelse med Norra stambanan. Det betydde troligen mycket för Söderhamn. Nån Ostkustbana fanns inte alls då. Den kom först under 1920-talet i några olika etapper.

Söderhamn var i feststämning den där sommardagen 1886 och kung Oscar II kom dit och klippte band och invigningstalade och sånt man gör när man är kung. I boken ”En flicka som heter Anna” finns ett kapitel om detta. Anna och Karl går med ett av sina barn ut på stan och tittar på festligheterna.

Min bok är ju klar så jag behöver inte göra mer ‘research’ för den, men en del nyfikenhet på Söderhamns historia finns ju kvar hos mig. På Stockholms stadsarkiv fick jag fram det där jubileumsnumret, som inte bestod av särskilt många sidor. Det är därifrån bilderna i det här inlägget är tagna. Man har alltså illustrerat artiklarna med etsade bilder, inte fotografier.
Nån som vet vad det är för byggnad där en bit bortom rådhuset till vänster i bild? Ser mysko ut. Kanske var det bara nåt man byggt upp till festligheterna när kungen kom. Och till höger om rådhuset – vad kan det vara för ”pinnkonstruktion”?

Bilderna blir som vanligt större om du klickar på dom.

Uppdatering 14 oktober: I en kommentar på Facebook har jag fått svar på vad det är för hus som syns där i bakgrunden till vänster om Rådhuset: konsul Wennströms villa. Tack för det Gudrun Å! På Dibis hittar jag en bild där villan finns med. Titta här.  I dag ligger Söderhamns förvaltningshus där.

En reaktion på ”En dag i juli 1886

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.