”Sandskär är förtjusande”

Ur Bränningen Nr 2 2017
Hembygdsskildring, kulturhistoria och släkthistoria på en gång! Ja, det blev det i ”Sandskär i mitt hjärta” som jag skrev för ett par år sedan. Boken handlar om en gammal sommarstuga, om de människor som bott där och om livet i Söderhamns skärgård från 1860-talet till i dag. Alltihop började med tecken i taket.
En sommar för många år sedan står jag i stora sovrummet en trappa upp i stugan på Sandskär med kofot, hovtång och andra verktyg och ger mig på att ta bort masonitskivor som är spikade på takfallet mot skogen. Min pappa hade satt upp skivorna på 1950-talet för att hindra vinden från att pipa in genom tak, väggar och innertak som den gjorde lite överallt i det gamla huset. Nu skulle jag ta bort skivorna och isolera på vinden ovanför istället.

Ritsch! Där föll en skiva ner och där en till! Fram kommer ett innertak med ganska breda bräder målade med vit linoljefärg. Någon har skrivit noteringar med blyerts på bräderna!

Jag känner igen några av dem som skrivit: Augusta, Anna, Ola – barn till August Österlund, tidningsman i Söderhamn, som byggde stugan på 1860-talet. Den tidigaste anteckningen är från 1865, några är från 1898 och så finns det från 1900-talets första decennier. Det är mest noteringar om när familjen flyttat ut för sommaren och när man flyttat in till staden. ”Sandskär är förtjusande” har någon skrivit den 31 augusti 1904.

Dessa hälsningar från förr väckte idén att skriva om stugans historia och om de människor som bott där. Under skrivandet vidgades det till att omfatta mer om ön Sandskär, en del om andra öar och om sommarliv i skärgården förr och nu. Från olika håll fick jag god hjälp och tips om saker att ta med. Från Lars Brolin fick jag flera gamla fina bilder och underlag till texter. Från Barbro Olsson fick jag bl.a. uppgifter och om den fina gamla roddbåt som vi hade när jag var barn (med på gammal bild nedan).

Med roddbåten på västra sidan av ön. 1930-tal.

I boken skriver jag också en del om andra stugor på ön och kort om andra öar. Ibland tänker jag att jag skulle ha kunnat fortsätta ett bra tag till bara för att det var så roligt. Kanske skulle jag ha gått runt på ön från stuga till stuga, intervjua dem som bor där och skriva om det. Så detaljerat blev det inte nu.

SöderhamnsKuriren ringde och intervjuade mig när boken kom ut 2013. Jag fick brev, vykort och e-post från människor som läst boken och som skrev uppskattande om igenkännanden och om liknande minnen och upplevelser i skärgården. Det värmde mitt hjärta! I juni 2014 var jag på Söderhamns bibliotek, presenterade boken och visade bilder. Också det var roligt, även om jag var nervös över om det alls skulle komma någon och lyssna. Men det gjorde det.

Einar Strandlund i sin båt. Foto: Lars Brolin.

Bräderna i taket ser fortfarande ut som den där sommaren när jag upptäckte texterna. Inte kan jag måla över det där! Men isolerade på vinden gjorde jag.

Texten publicerades som artikel i nr 2 2017 av medlemsbladet för Söderhamns Kust- & Skärgårdsförening. Vill du se artikeln som den såg ut i medlemsbladet, så bläddra till sidan 8 i pdf:filen Bränn 2017-2 web.
Information om Kust & Skärgårdsföreningen har du här.

”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu” kan du beställa direkt från mig. Hur man gör ser du här. Boken säljs i bokhandeln i Söderhamn och i Hudiksvall. Den kan också köpas via Bokus här.

Obs att distributionen från Bokus och från mig ligger nere ett tag mellan 15 december och ett par dagar in på nya året. Om du vill beställa boken från mig eller via Bokus nu före jul så kom in med din beställning senast 14 december. Information om när det går att beställa igen från Bokus och från mig efter juluppehållet kommer förstås att finnas här på hemsidan.
Bokhandeln i Söderhamn och i Hudiksvall säljer också boken och där görs förstås inget uppehåll i försäljning och distribution.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.