Söderhamn omkr 1880

Den här bilden hittade jag hos Länsmuseet Gävleborg. Fotograf okänd. Tidpunkten är omkring 1880 och bilden är tagen från Faxeholmen. Ungefär nån gång vid den här tiden hade Anna och Karl gift sig och flyttat in i en lägenhet i den Sandbergska gården på Källgatan där de hyrde ”tre präktiga rum och kök för 400 kr årlig hyra”, som Karl skriver många år senare. Huset de bodde i brann sommaren 1890 och familjen fick flytta. Ett nytt hus med liknande utformning som det gamla byggdes upp där på Källgatan. Se bilder i inlägget Annas hus här. Om Anna och Karl berättar jag i boken ”En flicka som heter Anna”.

I boken skriver jag om en promenad som Karl och Anna gör i stan. Först går dom längs Köpmangatan där flera nya hus är under uppförande. Stora delar av staden hade ju förstörts i den stora branden 1867. Här några rader ur boken: ”Karl och Anna viker av ner mot ån. Längs dess båda sidor ligger sjöbodarna tätt. På packarlavarna, några öppna platser mellan Smäckbron och Järntorget, packar man om strömmingen som fångats i havet utanför. Fiskarna rensar, saltar och packar fisken i burkar och lådor. Marken är hal av vatten och fiskblod, och lukten är stark.  Det är inte så trevligt att gå där, och Anna är rädd om sin långa kjol. Det går upp mot Köpmangatan igen.” Lite senare går dom ner mot ån igen och tar sig över till andra sidan genom att ta plats i en eka som ros av en roddarmadam. Färden kostar 2 öre.

Vill du läsa mer, så beställ boken av mig. Hur man gör har du här. ”En flicka som heter Anna” går också att köpa i bokhandeln i Söderhamn och i Hudiksvall, eller genom Bokus här. Biblioteket i Söderhamn har också boken. Kanske i Hudik också, det vet jag inte.

En reaktion på ”Söderhamn omkr 1880

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.