Gamla Söderhamn, igen (2)

Skolhusgatan omkring 1910. Visst är det en fin bild! Jag hittade den hos Länsmuseet Gävleborg. I förgrunden till vänster Strykjärnsparken. Till vänster en bit in ser man det gamla fina badhuset där det ryker från skorstenen. Fast så gammalt var det ju inte när bilden togs. Badhuset byggdes 1904 och stod kvar till tidigt 1980-tal då man rev det. Tyvärr, tycker jag. Gamla badhus har ofta originell arkitektur och hade man tänkt efter lite mer kunde man kanske ha hittat en annan användning för huset, om det nu inte kunde få vara kvar som badhus. Men visst, det var en annan tid. Riva, riva, bygga nytt…. Nåja, gråta över spilld mjölk är ju ingen idé.

Längre in i bilden till vänster ser man läroverkets vita byggnad och gymnastikhusets gavel. Borgmästargården till höger om Skolhusgatans backe har hela sin gamla tomt kvar ända ner till Kungsgatan. Sparbankshuset är inte byggt här än; det byggdes 1913-14.

Innan Sparbanken flyttade in i Sparbankshuset hade man några år lokal i bottenvåningen i den s.k. Westbergska gården, Pilen 1, ett hus som ju finns kvar fortfarande. I hörnet Kungsgatan/Tägtgatan. Ganska typiskt gammalt Söderhamnshus med det där burspråket/tornet i hörnet. Bilden hittade jag på Wikipedia. Tagen 2015 av Annika64.

Det finns väl fortfarande ett eller annat sånt hus kvar i stan, bl.a. ett mycket fint hus på Trädgårdsgatan. Jag har inget eget foto på det huset så nu klipper jag in en bild från Google maps så du ser vilket hus jag menar (nedan till höger).

En reaktion på ”Gamla Söderhamn, igen (2)

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.