Elektriska Johansson

Nyss skrev jag lite om dom där gamla Söderhamnshusen som har ett torn med burspråk i ett hörn i inlägget Gamla Söderhamn, igen (2) här. Ett för mig mycket välbekant sådant var det vi alltid kallade Elektriska Johansson som låg på Kungsgatan 8 i korsningen med Skolhusgatan, kvartersnamn Lönnen 8. Vi bodde då mitt emot, i Pilen 4 med Hemslöjdens butik och vävstuga i bottenvåningen.

P.A.Johansson registrerade firman Söderhamns Elektriska Byrå 1899. Firman expanderade betydligt och ”kom att verka i hela Hälsingland med filialer i Hudiksvall, Ljusdal och Bollnäs. Trots avsaknad av föreskriven teknisk utbildning lyckades han få Kungl. Maj:ts behörighetsbevis för högspänning gällande för hela riket” skriver man i Wikipedia. Måste ha varit en driftig kille. Kraftstationer byggdes på flera orter, det var under denna tid landet elektrifierades alltmer.

Mer ur Wikipedia: ”Utöver installationer för kraft och belysning bedrev firman försäljning av bland annat motorer, transformatorer, kylanläggningar, installationsmaterial och belysningsarmaturer. Sortimentet innefattade även elektriska apparater för hushållen samt radioapparater”.

Och televisionsapparater skulle jag vilja tillägga. I Elektriska Johanssons skyltfönster mot Skolhusgatan såg jag tv för första gången. Vi ungar stod därutanför och gapade över bilderna som flimrade fram därinne. Ofta var det väl bara myrornas dans på skärmen men det fascinerade det med.

Hur gick det sen då? Jo, Elektriska Johansson var tydligen fortfarande igång 1971, men sen köptes byggnaden av Anders Diös AB som använde huset för sina anställda när man skulle bygga Domusvaruhuset ner mot Köpmangatan. I bottenvåningen, där man ju tidigare alltså sålt bl.a. tv- och radioapparater, låg nu istället nån affär som sålde konfektion. Min man köpte en skiddress där minns jag. Jackan finns fortfarande kvar och hänger bland andra gamla jackor i stugan på Sandskär. Den kommer bra till pass kalla dagar.

Vid mitten av 1970-talet såldes Elektriska Johanssons hus till Söderhamns kommun. Byggnaden revs 1979 och kommunen lät sen riva hela kvarteret efter Kungsgatan. Förutom Elektriska Johansson rök där det originella gamla badhuset (skorstenen skymtar på bilden), apoteket och ett annat fint gammalt Söderhamnshus. Man rev rubbet. Trots att ”Kungsgatan i den av Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund 1974 upprättade byggnadsinventeringen i Söderhamns kommun ansetts ingå i ett ur kulturhistorisk synpunkt värdefullt och sammanhängande miljöområde” (också ur Wikipedia).

Hur många såna här hus med torn/burspråk det finns kvar i dag utöver dom jag skrev om i Gamla Söderhamn, igen (2) vet jag inte. Jag får väl knalla runt med kameran i stan och kolla när jag kommer dit nästa gång.

Om Elektriska Johansson i Wikipedia här och om Lönnen 8 här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.