Gamla Söderhamn, igen (4)

Fin bild, eller hur? Ja, nu fick det alltså bli lite från Söderhamn ”på den gamla goda tiden” igen. Fast så ”god” var den nog inte. Bilden, som jag hittade hos Länsmuseet Gävleborg, är tagen omkring 1915 enl museet och första världskriget pågick (fast det kallades inte så då förstås eftersom man inte visste att det skulle komma ett till). Det var nog rätt hårda tider för många dessa år. Våren 1917 tågade man ju i hungerdemonstrationer på flera ställen i landet, inte minst just i Söderhamn.

På bilden ser du Källgatan från korsningen Köpmangatan upp mot läroverket. Till höger syns stora träd där nu den rätt märkliga parken till Jan Johanssons minne ligger.

Hus nr 3 till vänster är det jag kallat ”Annas hus”eftersom det var i ett hus på denna plats som Anna Härdelin Hjelmström bodde med sin familj, alltså Anna i boken ”En flicka som heter Anna”.  Huset där familjen bodde och där alla fem barnen föddes förstördes i en brand sommaren 1890. Familjen fick efter det hyra lägenhet i kvarteret Tigern på andra sidan ån. På platsen för det nedbrunna huset byggdes sen ett nytt hus i liknande utformning som det tidigare.

Läs mer om Annas hus här. Där finns också bild på huset förr och hur det ser ut i dag.
Läs mer om boken ”En flicka som heter Anna” och om hur du kan beställa ett ex här. Utdrag ur boken har jag haft med i bloggen här och var, nu senast i inlägget Promenad i Söderhamn 1880.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.