Om bärnsten

I boken ”En flicka som heter Anna” berättar jag om hur Anna och Karl med sin familj flyttade från Söderhamn till Linköping 1892. Karl som var anställd vid tullen hade fått nytt jobb där, och familjen flyttade in i en tjänstebostad i det då ganska nybyggda Tullhuset. Våningen var stor och vintertid var det svårt att få upp värmen inomhus tillräckligt. Om hösten och vintern avlöste förkylningarna varandra i familjen. Säkert gick smittan runt bland dom fem barnen som var i åldrarna tre till tolv år, och Anna blev också sjuk. Hon skriver i ett brev daterat i oktober 1893: ”Från Moster Emma hade jag bref igår och går nu med becktråd och bärnstenshalsband om halsen efter hennes önskan”. Mostern hävdade att när bärnstenen värms upp av huden avges en olja som är verksam mot inflammation.

Här och var på webben läser jag sen om bärnsten och om hur vissa hävdar att det har en helande effekt. Bärnsten lär bl.a. ”öppna och rena chakran och transformera negativ energi till positiv”. En annan sida hävdar att på hundar med kort päls fungerar bärnstenshalsband utmärkt mot fästingar. För egen del är jag skeptisk till sån här tro, för mig låter det mest som rent nys, i alla fall det där om chakran. Men bärnsten kan vara vackert och det är förstås ett fascinerande material. På Wikipedia står att bärnsten är ”ett samlingsnamn för fossila hartser avsöndrade som kåda från träd, främst barrträd…”.

Bärnstenshalsbandet på bilden är inte det som Anna bar om halsen utan ett annat. Jag har inte provat det mot inflammation och inte mot fästingar heller. Fast en annan sak som man skriver på Wikipedia gör mig nyfiken, nämligen att bärnsten kan brinna och då utvecklar en angenäm aromatisk doft. Kanske jag borde tutta eld på det? Eller bara en eller annan sten kanske?

Vill du läsa boken ”En flicka som heter Anna”? Hur man beställer har du på fliken En flicka som heter Anna här.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.