Röster om ”Sandskärsboken”

I Söderhamns bokhandel hösten 2017. Böcker med lokal anknytning.

Min bok nr 1, ”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu” kom ut i början av   2013. Här är några reaktioner som jag fick sen på boken.

Söderhamnskuriren publicerade en artikel om boken när den just kommit ut. I en kommentar till artikeln skrev nån läsare under pseudonymen ”Söderhamnsbo på 50-talet”: ”Boken ger trevliga nedslag i några vanliga människors sommarliv under hundrafemtio år. Utgångspunkt är en stenig ö, långt från mer glamorösa sommarställen. Ett genuint skärgårdshus under förvandling, Jag läser boken med stor behållning och njuter av både gamla svartvita foton och nya färgglada. Trevliga anekdoter blandas med lagom mycket fakta.”

En god vän som varit hos oss på Sandskär många gånger skrev: ”Tack för en finfin läsupplevelse. Jag har verkligen tagit din bok till mitt hjärta. Du har lyckats skapa en bok med brett innehåll och jag gillar alltihop. Som inblandad är jag lite jävig såklart, men även okända läsare bör ha en hel del glädje av att läsa den.  Fiskekulturen och nedslagen i historia borde gå hem. Så mycket fakta och material från vitt skilda källor du lyckats få med. Jag är imponerad. När skriver du nästa bok?”

En annan god vän skrev: ”Jag har nu läst din bok och är verkligen imponerad av ditt författarskap och allt material du lyckats samla in för boken. Vilken suverän skildring om öborna på Sandskär, om ditt hus historia och dess utveckling och inte minst om din uppväxttid på somrarna där i skärgården. Sandskär måste ha varit ett underbart ställe att få växa upp på tillsammans med en härlig familj. De många fina bilder du illustrerat boken med gör att det är lätt att följa med i dina berättelser. Som läsare blir man som en välkommen besökare på ön. Du är en utmärkt författare och jag hoppas du fortsätter att berätta mer i bokform om det som berör dig.”

En äldre släkting, som besökt Sandskär som barn, skrev: ”Det kändes hisnande att flyttas tillbaka i tiden på detta sätt” och vidare: ”…din oerhört charmiga bok. Det var så underbart nostalgiskt och ibland överraskande att möta alla dessa människor, som i många fall är nära släktingar, i andra fall nya bekanta. Boken berör på ett annat sätt också. Den påminde mig om att när man blir ägare till ett hus måste man skaffa sig kunskaper i många andra yrken som kan ligga långt ifrån ens egna. Innan jag blev husägare hade jag inte sysslat med snickeri, murning, bergsprängning, jordbruk, målning, plåtslageri, rörmokeri, ja, det finns tusen saker att göra på ett hus.”

En hantverkare som jag anlitade på Sandskär skickade mig ett vackert foto på en blomma och skrev: ”Sandskär i mitt hjärta. För den skall du ha den vackraste blomma som är Mosippan som bugar sig ödmjukt när jag plockar den med min Nikon på en fisketur i Härjedalen. Det är en vacker skildring av Sandskär med omnejd och sommargäster. Tack för att du dokumenterade mina dagar på Sandskär. Vilken tur att vi fixade lekstugan innan barnbarnet kom.” 

I Vasaparken en dag i mars 2013.
Foto: Annika Bryn.

Författaren och bloggaren Annika Bryn skrev om boken på sin blogg i mars 2013, bl.a.: ”Boken är en blandning av släkt- och hembygdshistoria, den är till och med skön att hålla i, och bildmaterialet är verkligen rikt. Gabrielle gjorde det viktigaste när det gäller att skriva en bok – fattade beslut! Hon visste när hon skulle börja och när hon skulle sluta, hon var petig med detaljer och gav sig inte, hon hade kontakt med tryckeri och bokbinderi, och resultatet blev därefter. En proffsigt gjord och intressant bok.” Blogginlägget hos Annika hittar du här.

En person jag inte känner men som varit på Sandskär som barn berättade i ett brev egna minnen från ön och skrev om min bok: ”…den väcker så många minnen och jag är så glad att du skrivit en bok om Sandskär och att minnen och miljö kan få leva vidare.”

En annan för mig obekant person fick Sandskärsboken i present av en god vän och skrev: ”Genom hans försorg fick jag ett litet konstverk i min hand. Underbart att du dokumenterat Sandskär så fint.” I ett ps står det ”Fiskarna på sid 73 är inte abborrar utan sik eller öring.”

Trevligt trevligt med dessa positiva reaktioner och omdömen!
Att få korrigeringar och rättelser uppskattar jag också, och det där om fel fiskar på sidan 73 skrev jag om på Arundobloggens sida Korr.

När Sandskärsboken kom ut då för fem år sen var det en ny upplevelse för mig att inse att jag gett andra människor glädje genom min bok. En mycket behaglig bonus och en glad överraskning ovanpå den tillfredsställelse jag förstås kände för att jag äntligen lyckats få boken klar.

Nu har det som sagt gått ett par år, men jag är själv fortfarande glad åt boken, att jag skrev den och la ner så mycket jobb på att få den fin med alla sina bilder i både svartvitt och färg. Jag slet mitt hår många gånger särskilt när jag kämpade med att försöka snygga till gamla scannade färgbilder i Photoshop. Men för det mesta var jag bara hjärtans glad att få sitta och skriva om en plats som jag älskar så mycket.

Vill du köpa boken? Jag har ett litet lager kvar och priset är nedsatt tills jag sålt slut. Så passa på, du som vill skaffa dig ett ex! Gå in under fliken Sandskär i mitt hjärta där det står om hur man gör om man vill beställa boken. Där finns också baksidestexten med.

En reaktion på ”Röster om ”Sandskärsboken”

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.