En gammal oljemålning

Målning av Carl Ekström nån gång troligen på 1870-talet. I ett brev från någon av systrarna Österlund i Söderhamn (tidigare ägare till målningen, Österlund var den familj som ägde vår stuga på Sandskär innan familjen Roland köpte den) läser jag om konstnären: ”Carl Ekström, kallad Gubben Noak, var en 1-armad (?) målare, troligen ambulerande”.
Säkert skulle målningen må bra av en renovering. Det är rätt mycket gulstick i den.

Hittade följande om Carl Ekström på Wikipedia:
Carl Otto Ekström, född 8 april 1836 i Skogs socken, Gävleborgs län, död 25 april 1886 i Stockholm, var en svensk författare, tidningsman och målare.
Ekström gav ut ett antal böcker och tidskrifter med för sin tid uppskattade skildringar ur det norrländska skogs- och jägarlivet, ibland under signaturen Gubben Noach.

Nån som känner till nåt mer om Carl Ekström och kanske sett nån tavla av honom? Jag hade med en annan i Gabrielles blogg tidigare i inlägget Vinterbilder här.

2 reaktioner på ”En gammal oljemålning

 1. Kaj Larsson april 10, 2019 / 7:22 e m

  Karl Otto Ekström föddes i Stråtjära, Skog sn. Hans föräldrar var Kronolänsman/expeditionsfogde Olof Ekström, född 1788 i Ovansjö – död 1860 i Stråtjära, och Anna Andersdotter f 1798 i Torsåker. I Skogs husförhörslängd 1856-1860 står det om Carl Otto: ”Ofärdig. Artist”. Det lär finnas en plats i Skog som kallades (kallas?) Noacks Ark.

  Gilla

  • Gabrielle april 11, 2019 / 9:28 e m

   Tack. Ofärdig kan ju stämma med att han kanske vara enarmad som nån av fröknarna Österlund skrev i ett brev. Ser att flera reagerat på Facebook också, där jag la en länk, och fyllt på bilden. Intressant.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.