Epidemisjukhuset

Stora delar av Söderhamns sjukhus har ju rivits i dag. Om den här gamla byggnaden finns kvar eller ej vet jag inte. Bilden är från 2011 och då kunde man fortfarande skönja ordet Epidemisjukhus, skrivet med sirliga bokstäver, ovanför ingången.

Polio, eller barnförlamning som man sa förr, slog hårt mot både Sverige och Norge. Epidemi på epidemi skedde innan vaccinet uppfanns på 1950-talet och man började massvaccinera barn.

1911-13 skedde den största epidemin i Sverige med sammanlagt 9 000 fall. Den sista svåra epidemin i landet kom 1953 då 5 000 insjuknade varav 3 000 förlamades. Hur svårt drabbat av epidemier just Söderhamn och trakten omkring blev vet jag inte. Ett epidemisjukhus inrättade man i varje fall. Byggnaden på bilden uppfördes 1924. I Sverige började man vaccinera 1957.

I dag är sjukdomen utrotad i stora delar av världen. Men helt borta är den inte alls, och självklart ska man fortsätta skydda sina barn genom att vaccinera dom.

Det fanns många skrönor förr i tiden om vad man kunde få barnförlamning av – som att hoppa i lövhögar om hösten eller äta äppelkart. Jag fick själv polio som barn och vistades som fyraåring en månad på Söderhamns epidemisjukhus. Dom få minnen jag har därifrån är mörka. I maj 2011 då jag tog bilden minns jag att jag rös av obehag när jag såg den där texten Epidemisjukhus över ingången.

4 reaktioner på ”Epidemisjukhuset

 1. Magnus juni 7, 2021 / 4:43 e m

  Byggnaden finns kvar, och används för tillfället till – massvaccination mot covid-19!

  Gilla

  • Gabrielle juni 7, 2021 / 5:01 e m

   Bra att den kommer till användning! Hoppas den är flitigt besökt. 🙂
   Dom som vägrar vaccinera sig och t.o.m. protesterar mot det förstår jag inte.

   Gilla

 2. Magnus juni 7, 2021 / 8:55 e m

  Jag var där i torsdags och fick min första spruta, det känns fantastiskt! Ja, det är skrämmande vilka dumheter folk lånar sig till nuförtiden. Jag orkar inte ens bli upprörd utan blir bara trött och uppgiven. Men det var åtminstone mycket folk där och vaccinationen verkade flyta på bra.

  Gilla

  • Gabrielle juni 7, 2021 / 9:11 e m

   Låter bra. Ja, jag var också närmast lycklig när jag fick min spruta 1. Och i nästa vecka ska jag få nr 2. Det känns bra. Och nu när jag vet att jag snart är färdigvaccinerad har jag slutat vara arg över allt sjabbel och trassel som varit i Stockholm. Vaccinationerna har ju skötts sämre här än ute i landet.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.