Rådhuskondis 2011

När vi hade våra egna Återvändardagar i maj 2011 gick vi förstås och fikade på Rådhuskondis, huset på Elefanten 1, granne med Rådhuset. Bilden är från det tillfället.

Sedan lades konditoriet ner efter nån tid. Facebook-gruppen Rädda Rådhuskonditoriet startades. Jag bloggade om det i juli 2015 här.  I det inlägget finns en lite större bild på interiören.

Under senare år har här istället drivits eritreansk restaurang. Om man då hade inredningen kvar eller ej vet jag inte. Jag fick inte tillfälle att äta där – synd, eritreansk mat är gott. Och nu är det slut med den restaurangverksamheten också enligt vad jag läst. Vad ska hända med den gamla fina lokalen? Jag får ta mig en titt nästa gång jag kommer till Söderhamn.

Huset byggdes omkring 1884, alltså flera år efter den stora stadsbranden 1876. ”Stilen är nyrenässans. Huset har fått tillbaka sin ursprungliga färgsättning i mörkt bruna nyanser” skriver Lars Nylander i boken ”En vandring genom Söderhamns historia”. Han noterar också att byggnaden inte är reveterad som flera andra byggnader från denna tid i Söderhamn.  Att lägga puts utanpå en fasad i trä var ju ett sätt att få huset att se finare ut, att se ut som ett stenhus. Men Elefanten 1 har fasad i träpanel i olika riktningar.

En reaktion på ”Rådhuskondis 2011

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.