Spring, Kurre, spring!

Snart blir det kanske fritt fram att jaga ekorrar efter 18 års förbud enligt ett förslag från Naturvårdsverket. Jakten ska få pågå mellan den 15 november och den 29 februari i hela landet enligt förslaget. Skinnet och köttet kan tas tillvara skriver man i en artikel i DN. Äta ekorre? Vilka människor gör det?

Stammen är livskraftig hävdar man: 200 000 individer i Sverige. Så varför inte låta småviltjägare ha lite skoj och döda ekorrar? Lobbying från Jägarförbundet nämns bland kommentarerna till DN:s artikel.

Många som kommenterat är förvånade och upprörda över förslaget. En som själv är jägare skriver att varken skinnet eller köttet torde vara av någon som helst betydelse för jägare. Dessutom att ekorrar inte är skadedjur. Det där om att dom skulle livnära sig på fågelägg och -ungar är en myt. Jaga vildsvin istället! Där kan man tala om skadedjur.

Det är på Sandskär jag brukar träffa på ekorrar, men jag tycker att dom blivit färre på senare år. Är det minken som tar deras ungar?

Skjuta sångsvanar och tranor kan också gå för sig om vissa förutsättningar uppföljs skriver man. Vet inte om artikeln ligger bakom betalvägg eller ej. Länk här.

4 reaktioner på ”Spring, Kurre, spring!

 1. Anna december 25, 2019 / 11:06 f m

  Vilket otroligt onödigt beslut! Och man frågar sig: varför? Vem ska döda ekorrar och varför? Som du säger, de är inte skadedjur och de lever ett utsatt liv även utan folk med skjutvapen. Behövs de i vår mathållning? Knappast. Kryllar det av dem så mycket att stammen måste begränsas? Nej, inte vad jag märkt.
  Hur många människor dödar ekorrarna? Nej, tänkte väl det. Ingen alls. Jämför med den fridlysta huggormen! 40-50 människor/ år i Europa får sätta livet till, ca 300 per år i Sverige blir bitna varav mer än var tionde måste få intensivvård pga giftets effekter i kroppen.
  Att huggormen ska vara fridlyst men inte ekorren, det är bara dumheter, upprörande och ologiskt. Ändra detta korkade beslut!
  https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1674

  Gilla

  • Anna december 25, 2019 / 11:08 f m

   Glömde nämna att antalet hundar som årligen blir bitna, skadade och dör är förstås fler än bland oss människor. Ska vi ha det så samtidigt som ekorrarna skjuts till höger och vänster? NEJ!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.