Om grävlingar

Grävling i grytöppning. Foto: Hans Lidman, 1955. Bild hos Edsbyns museum.
Finns även hos Dibis, bild HLD00102.

När vi vintrade stugan på Sandskär träffade vi en jägare, som kom gående på stranden med geväret över axeln. Vi pratade en stund. Han och några andra var ute på ön för att jaga räv, rådjur och grävling. Han frågade om vi haft problem med grävlingar. Det som hänt hos oss är att grävlingen grävt djupa gropar här och var på tomten för att komma åt jordgetingbon. Vi har inget emot att bli av med jordgetingarna efter att grävlingen varit där. Men det är inte så trevligt att råka trampa i dom ganska djupa groparna och fara på näsan i blåbärsriset. Men annars – peppar, peppar! – har vi inte haft problem med dom. Inga försök att bosätta sig under huset – peppar, peppar igen. Jag frågade jägaren om det här knepet att hålla grävlingen borta genom att kasta in nåt som luktar människa under huset. Ja, men det kan man prova, sa han.

En kväll nån gång i slutet av juli när det började skymma såg jag grävlingen komma upp från stranden på gången som leder upp från bryggan. Full fart med dom där små korta benen.

När vi sagt hej då till jägaren och han travat vidare längs stranden fick jag en vers i skallen som malde på hela dan sen. ”En jägare gick på jakt och sköt, en hokus pokus kokosnöt, så den föll ner på en dragon, som stoppa den i sin kanon, och sköt så det sa piff och paff….” Och så vidare. Jag kan hela utantill och brukade dra den för mitt barnbarn i Melbourne när han var mindre. Det är Lennart Hellsing som skrivit den. Ser nu att versen varit med i bloggen en gång tidigare i inlägget ”Pukhäst” här.

Nu hittade jag fler tips på hur man kan bli av med grävlingen i sin trädgård här. Och innan vi lämnade ön kastade jag i alla fall in en del använda underkläder under stugan. Hoppas det hjälper.

2 reaktioner på ”Om grävlingar

 1. Aleksandr Sergejevitj oktober 27, 2021 / 7:38 e m

  Din trevliga berättelse om er grävling fick mej, hur jibarufr det än kan låta, att mentalt blixtsnabbt förflytta mej från den söderhamnska skärgården till en idyllisk engelsk landsbygd. Fotot hjälpte nog till.

  Min association gick nämligen till ett litterärt alster, och inte vilket som helst, utan en veritabel klassiker.

  ’Det susar i säven’ (’Wind in the Willow’) kom ut första gången år 1908 och har sen dess kommit ut i många utgåvor, med ständigt nya bilder ritade och målade av gräddan av anglosaxiska barnboksillustörer.

  Läste du den själv i barndomen, eller har du bekantat dej med den tillsammans barnbarnen i Australien? En av huvudrollerna i boken spelas ju av Herr Grävling (Mister Badger).

  När du skrev en gång om Stevensons ’Skattkammarön’, länkade jag dej till en sentida utgåva illustrerad i vår tid av mästaren Robert Ingpen, som faktiskt är australiensare. Till hundraårsjubiléet av första utgivningen av ’Wind in the Willow’ kom år 2008 en jubileumsutgåva med Inghams bilder, som det för några år sen puffades för här:

  http://tidningenkulturvinden.blogspot.com/2016/11/det-susar-i-saven.html

  Något senare hade för övrigt engelska Wildlife Trust en kampanj med David Attenborough och Steven Fry i syfte att rädda fickor av orörd natur. Så här såg Mister Badger ut i en tillhörande film (trailer finns på Youtube):

  Gilla

  • Gabrielle oktober 28, 2021 / 10:26 f m

   Jodå, ”Det susar i säven” hörde till dom böcker som lästes högt för oss barn när jag var liten. Sen tror jag att vi läste den för våra pojkar också.
   Robert Ingpen tipsade du mig om. Och efter visst grävande runt på webben fick vi tag på ett ex av ”Skattkammarön” på svenska med Ingpens illustrationer. Det blev present till vårt barnbarn i Melbourne och uppskattad högläsning ur den på kvällarna. Verkligt fina bilder!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.