Stranden som försvann

Så här blev den, akvarellen jag hittade på Sandskär för flera år sen och nu äntligen fått inramad. Kvinnorna rör sig på det som en gång var en stor öppen strand på norra sidan av ön. Den ö som syns i bakgrunden är Gran. Vem som målat akvarellen vet jag inte. Min morfars syster Cissi är en möjlig upphovskvinna, men jag får för mig att konstnären är någon annan. Ganska troligt är ju att någon av alla August Österlunds döttrar kunde måla. Det hörde nog lite till den samhällsklass dom tillhörde: damer lärde sig måla. August Österlund var tidningsmannen i Söderhamn som lät bygga den stuga på ön som vi nu har.

Vad det vita är vet jag inte. Skum från havet? Licencia poetica? Eller är målningen ofullbordad? Vet inte. I alla fall tycker jag den blev väldigt fin när passepartout och ram kom på. Nu hänger den här hemma hos oss i Stockholms innerstad. Jag behöver bara vrida lite på skallen så ser jag den. Så här sitter jag och vrider på skallen… och önskar att månaderna innan jag kan åka till Sandskär igen ska rulla på snabbt. Fast det får gärna sakta in lite lagom när våren kommer så jag hinner njuta av vintergäck, scilla, syrener, magnolia och sånt jag brukar spana efter i den här delen av landet.

Och visst: stranden försvann. Den är i dag i stort sett borta. Tallar, alar, buskar och sly har tagit över det som tidigare var en lång och bred sandstrand som här och var gick ut i långa sandrevlar i det grunda vattnet vid ön.

En reaktion på ”Stranden som försvann

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.