Sandskär

Ön ligger i Söderhamns skärgård, Hälsingland – en stenig skärgård med större och mindre skogklädda öar. Den största ön är Storjungfrun som också gett den här kusten sitt namn: Jungfrukusten.

Sandskär är en ganska flack ö med tall- och granskog, blåbär- och lingonris. Som hörs på namnet finns här gott om sand. Men här och var också stora stenbumlingar som väl inlandsisen släpat dit antar jag. Ön är promenadvänlig med ganska gles ljus skog och med stigar som löper kors och tvärs genom skogen.

Jag låter ett antal bilder berätta lite om ön, om människor som bott där och om skärgården. Ordningen är inte kronologisk och jag låter gamla svartvita bilder blandas med färgbilder. Vissa bilder av dem du ser här finns med i boken men inte alla. Årtal då bilderna tagits sträcker sig mellan 1917 och 2012.

6 reaktioner på ”Sandskär

 1. Gabrielle Björnstrand februari 19, 2013 / 8:34 e m

  På stranden 1921 är klar favorit. Påminner starkt om höskördskaffet i kanten av åkern, i min barndom – rätt mycket senare visserligen.

  Gilla

  • Gabrielle februari 20, 2013 / 12:15 f m

   Höskördskaffe låter trevligt det med. Sånt har jag inte varit med om.
   Men stranden där dom här människorna sitter har jag varit på många gånger. Den fanns fortfarande kvar på 1980-talet men är numera tyvärr väldigt igenvuxen.

   Gilla

 2. Karin februari 19, 2013 / 10:56 e m

  Fin komposition av bilder. Fastnar särskilt för de köande ”tanterna”. Månne det är en barnmorska, kanske en lärarinna, en student, en fiskargumma. Några har sorg. En bild som väcker många funderingar.

  Gilla

  • Gabrielle februari 20, 2013 / 12:07 f m

   Ja, det är en speciell bild. Alla har huvudbonader av olika slag, hon som står först i kön ser ut att ha nån sorts folkdräktshätta på huvudet. Jag vet inte vem en enda av dom är. Och inte årtalet heller.

   Gilla

  • David Moberg februari 16, 2014 / 5:20 e m

   Hej Gabriella, Jag har inte läst boken men ska göra det vid tillfälle. Hörde av en bortgången dam att hon serverat på Sandskär. Vet du om det funnits något cafe där?

   Gilla

   • Gabrielle februari 17, 2014 / 10:43 f m

    Ja, för länge sedan fanns ett café på ön som hette Sandskärsbaden. Enligt de uppgifter jag har var det på 1920-talet, och caféet drevs av Wilhelm Strandlund. Huset där caféet låg finns kvar och ligger på öns nordvästra sida, den sida av ön som vetter mot Stenö/Stenöorn.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.