Åka med Einar

Sommaren 1950 var vår första sommar på Sandskär. Någon egen båt skaffade vi inte förrän till sommaren 1959, en träeka med aktersnurra, vitmålad med grön reling och gröna tofter. Så dessförinnan åkte vi med Einar Strandlund, som drev en informell båttaxirörelse med sin stora motorbåt. Einar bodde på öns nordvästra sida och satt ofta i stugan och spanade in mot Stenöorn. Där kunde människor som ville åka ut i skärgården signalera till honom med en semafor på den brygga som fanns där.

Vi som har stugan i sydost på ön fick gå genom skogen när vi skulle in till fastlandet och ibland fick vi vänta där om Einar var ute och körde. Ett sånt tillfälle ser du på första bilden ovan. Mina morföräldrar är på besök. Morfar står längst till vänster och spanar i kikaren, antagligen på fåglar på Stenöorn, och mormor sitter längst till höger. Mina systrar och jag i en liten grupp nära mitten, jag troligen gullande med mitt marsvin Ruffy. Mina föräldrar, Anna och Nils Otto Roland, sitter till höger om oss. I huset i bakgrunden drev Wilhelm Strandlund kaférörelsen Sandskärsbaden på 1920-talet.

Mamma i motorekan, tidigt 60-tal.

Med egen båt blev allt lättare och vi slapp kånkandet genom skogen för att åka in med Einar. Men det gällde att ta upp motorekan innan isen kom. Nån gång missade vi det och fick spetta loss den ur isen längst ute på Stenö, där den vinterförvarades upp och ner på stranden. Detta var några år innan Stenö Båtklubb bildades där vi i dag har vår båt.

I boken jag skrivit om Sandskär har jag ett helt kapitel med titeln ”Åka till Sandskär”. Långt före Einars båttaxi fanns ju ångbåtar med passagerartrafik i skärgården, som Flink I och II och Blenda.

Boken ”Sandskär i mitt hjärta. Sommarliv i skärgården – förr och nu” är inbunden och har många bilder. Den är på rea tills mitt lager tar slut och kostar i dag 90 kronor + porto. Samma gäller den historiska romanen ”En flicka som heter Anna”, också inbunden. Kanske nåt att skaffa och ge i julklapp när det är så dags? Läs om hur du gör för att beställa här.

2 reaktioner på ”Åka med Einar

  1. Pingback: Mjölk – Arundo

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.