”Från Österland med sjömanskistan full”

En ung man från fattiga förhållanden seglar med Ostindiska Kompaniet till Kina 1788-90. Han blir förmögen grosshandlare i Stockholm.
Lars Rolander handlar med varor som te, glasvaror, salt, trä och järn. Han blir rik men drabbas av stora sorger när sex av hans barn dör i ung ålder. Han måste genomgå en uppslitande skilsmässa från sin hustru som långsamt faller in i vansinne.

Sverige präglades under 1800-talets första årtionden av viss stagnation. Kriget 1808-09 då vi förlorade Finland slog hårt mot landet, svåra epidemier drabbade också. Oroligheter och protester mot kungamakten skedde i Stockholm. Läget stabiliserades så småningom, inte minst under Karl XIV Johan. Och nu började både staden och landet alltmer gå in i industrialismens tidevarv.

Det här är berättelsen om ett levnadsöde i Stockholm under första hälften av 1800-talet – om en driftig ”selfmade man”, om hans familj och om andra som fanns runt omkring honom. Människorna i boken har levat och en hel del är känt om deras liv. En historia om framgång, affärer, familjeliv, stora sorger och svårigheter att kämpa mot.

”FRÅN ÖSTERLAND MED SJÖMANSKISTAN FULL” (utgiven 2023)
137 sidor, 3 svartvita fotografier.
Beställning: GML Förlag. Boken finns även hos Bokus och Adlibris.