Skriv på!

Så heter den amerikanska deckarförfattarinnan Elizabeth Georges handbok om att skriva. Det var en intervju med Elizabeth George i DN i dag, men jag hittar den inte på webben. Lägger in länk senare om artikeln läggs ut. Eftersom jag är intresserad av skrivande och av att förbättra mitt eget skrivande har jag förstås läst  hennes handbok. Baksidestexten börjar så här: Första dagen på mina skrivarkurser brukar jag säga till deltagarna: Ni kommer att få era böcker utgivna om ni uppfyller tre kriterier: talang, passion och disciplin.

Talang…ja, det är förstås bra att ha talang. Men skulle man också kunna se skrivandet som ett rent hantverk som vem som helst kan lära sig? Kanske beror det på ambitionsnivån. Har man ambitionen att skriva den ena ”dussinromanen” efter den andra kanske det går genom att använda och återanvända vissa ”verktyg” och grepp – men det är ju i och för sig en talang det med.

Passion – ja, det tror jag om man nu ska kalla det så och det låter ju roligare än att kalla det drivkraft. Kanske handlar det om passion eller i varje fall en stark vilja att uttrycka sig. Är det pga passion som jag skrivit en bok om Sandskär (ja – absolut!) och är det pga passion som jag bloggar? Njae, vet inte om jag skulle kalla det passion men roligt är det.

Disciplin – ja, det behövs självklart. Jag har ju skrivit och publicerat en bok nu och det har förstås lärt mig en del – eller i varje fall: gett mig en del nya erfarenheter. Dvs kanske kommer jag ändå att göra om en del av samma gamla misstag nästa gång. Disciplin är nog det jag har svårast med.  Man ska sitta på sin bak, skriva ett par timmar varje dag osv. Jag rusar gärna på och kastar mig in i att skriva och fixa med bilder och sånt som behövdes för den här boken utan att dessförinnan ha gjort klart för mig vilket som är bästa och smidigaste sättet att göra det på. Att använda verktygen, programmen på rätt sätt osv. Men jag är otålig…vill inte läsa på innan osv. Det blir ju gjort så småningom det som ska göras men det tar längre tid. Hm, will I ever learn?

Skrivråden man får i handböcker om skrivande kan vara väldigt olika. Elizabeth George är en författare som tar det från grunden ordentligt; hon gör mycket noggrann research. Hon åker till dom platser där historien ska utspela sig. I böckerna om kriminalinspektören Thomas Lynley och polisassistenten Barbara Havers är det alltid i England och Elizabeth George bor i USA. Men hon åker till England och fotograferar, spelar in sånt hon kan ha användning för, intervjuar lokalbefolkning osv. Hon bygger upp personerna i romanen genom att göra en personanalys, skriva ner fakta om vad som hänt personen innan, hur personens karaktär är osv. Hon vill att romanfiguren s.a.s. ska börja leva innan hon börjar skriva om henne eller honom. Det är ett tag sen jag läste boken ”Skriv på!” men jag minns att jag nog tyckte det var rätt extremt med allt det där förarbetet hon vill göra innan själva skrivandet börjar. Kändes lite gnetigt. Men det funkar ju för Elizabeth George och det är ju huvudsaken.

Jag minns inte om jag läst nåt annat av Elizabeth George än den här handboken – kanske nån enstaka deckare då. Handboken är absolut läsvärd; det går alltid att plocka till sig godbitar – goda råd – här och var även om man inte väljer att gå så djupt och detaljerat i förberedelsearbetet som hon gör.

Boken om Sandskär är ju inte nån roman eller deckare med påhittade personer. Alla som är med i boken är högst verkliga människor som lever – eller har levt. Men min nästa bok, vad blir det? Kanske ska jag prova att göra nåt sånt där grundligt Elizabeth George-arbete…Vi får se. Kanske borde börja med att läsa om boken. Jag har förresten en radda såna här böcker om skrivande. Kanske skriver jag mer om nån av dom här nån dag. Bodil Malmsten har ju också alldeles nyligen kommit ut med sin bok ”Så gör jag”. Jag har tittat på den i bokhandeln och den ser väldigt fin ut. Osäker om jag vill köpa den. Jag har börjat med att beställa den på biblioteket så får vi se sen.

I Gabrielles blogg har jag skrivit en hel del om böcker (jag läser mycket) och skrivande. Läs t.ex. inlägget Musik och skrivande här.

En reaktion på ”Skriv på!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.