När elen kom

FotogenlampaDet var först 1983 som vi fick el på Sandskär. Dessförinnan hade vi fotogenlampor och stearinljus som belysning. Spis och kylskåp drevs med gasol och var det kallt inne tände man fotogenkaminerna eller gjorde en brasa och kröp upp intill och kurade ihop sig i en stol med en filt om benen.

När elen kom till ön var det något av en revolution. Det var härligt att få bra ljus så man kunde läsa bättre om kvällarna. Självklart var det bra att kunna ha ett ordentligt kylskåp och en spis med flera plattor. Att kunna använda eldrivna verktyg var ju också god hjälp. Lyssna på radio, titta på tv, spela musik, och under senare år använda dator och iPad…sitta och blogga på glasverandan …ja, kort sagt, det är inte dumt med el! Och det hindrar ju inte att vi använder fotogenlampor och levande ljus bara för att det är trevligt.

Så mycket annan lyx har vi inte i stugan på Sandskär. Tvätta gör vi oftast i balja, sköljer i havet först och i regnvatten sen och hänger upp på klädstrecket. Bara detta att hänga tvätt ute är en fröjd för den som annars bor i Stockholms innerstad. Tvättmaskin finns förresten numera att tillgå inne på Båtklubben på fastlandet. Diskar gör vi i balja i diskrummet med utsikt ner mot skogen. Vatten hämtar vi i dunkar på Båtklubben. Det går alldeles utmärkt – vilket inte hindrar att det förstås skulle göra livet lite enklare om vi fick sommarvatten draget ut till ön. Det var nära för ett par år sen men projektet gick i stöpet. Nån gång kanske det blir.

Läs mer om livet på Sandskär i min bok. Den finns fortfarande att köpa – se sidan Köp boken! (flik ovan). Kanske som julklapp till nån?

Ser du förresten vad fotogenlampan står på? Nån vanlig bordsduk är det inte.

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s