Räddningen?

Flera gånger denna sommar har jag fått fästing på mig. Inte alltid fastbiten, ibland har jag hittat den krypande. Jag är vaccinerad mot TBE men det finns ju andra sjukdomar man kan få av ett fästingbett om man har otur. Borrelia är väl den mest kända.

Hundar kan ha fästinghalsband eller ges fästingmedel i tablettform. Fästinghalsband för människor har jag inte hört talas om. Möjligen kan man förhindra en del fästingangrepp genom att äta vitlök, svälja vitlökskapslar eller kanske gnida in huden med vitlök. Fast om effekten av vitlök är bevisad vet jag inte. Vitlök använder jag ju gärna i matlagningen men tänkte att det kanske behövs lite mer för att bekriga fästingarna. Gnida in mig med vitlök har jag ingen lust med så jag köpte en burk vitlökskapslar på hälsokosten häromdan istället. Wish me luck!

Statens veterinärmedicinska anstalt håller på med en undersökning av fästingar från norr om Dalälven och så långt norrut som möjligt. Man uppmanas lägga fästingen död eller levande (huvet ska vara med) i en liten plastpåse, ett paket av gladpack, ett rör eller en burk med lock och skicka in  – med frisvar.  Man ska inte sätta tejp direkt på fästingen eftersom den är svår att lossa då för forskarna. Undersökningen pågår ända till slutet av oktober.
Läs om projektet och om hur du ska göra för att skicka in fästingar här.

2 reaktioner på ”Räddningen?

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.