Promenad i Söderhamn 1880

I boken ”En flicka som heter Anna” finns skildringar av Söderhamn på 1880-talet. Här är ett smakprov från avsnittet där Anna och Karl är ute och promenerar i stan:
”Karl och Anna viker av ner mot ån. Längs dess båda sidor ligger sjöbodarna tätt. På packarlavarna, några öppna platser mellan Smäckbron och Järntorget, packar man om strömmingen som fångats i havet utanför. Fiskarna rensar, saltar och packar fisken i burkar och lådor. Marken är hal av vatten och fiskblod, och lukten är stark. Det är inte så trevligt att gå där, och Anna är rädd om sin långa kjol. De går upp mot Köpmangatan igen.

Längre fram vänder de åter ner mot ån och ser de stora brädgårdarna som ligger där. Österut, där ån breddar sig mot Söderhamnsfjärden, ligger flera segelfartyg. Skutorna väntar på sin last av trävaror.

I stapelstaden Söderhamn bedrivs handel med flera länder. Förr var det ofta järn som skulle till England, Frankrike, Algeriet, Ostindien och Nordamerika. Nu är det mest trävaror som skeppas till länder som England, Spanien och Portugal. Sågverksindustrins uppsving har gjort Söderhamn till en blomstrande stad dit människor söker sig eftersom det finns gott om arbetstillfällen. Trots konflikten mellan de styrande i staden finns en anda av framtidstro, av nya tider och nya möjligheter.”

Tänk att det sena 1800-talet var en sån blomstringstid för Söderhamn och Hälsingland! ”Såg vid såg hvarthelst jag såg…” Och längs Söderhamnsfjärden fanns flera sågverk och flera hamnar. Hittade en intressant karta över hamnarna från ”Nya aktiebolaget J.Fr.Brolin, shipbrokers, chartering & forwarding agents”. Om Söderhamn står det: ”Stapelstad i Gefleborgs län. Vid stadens kaj kunna fartyg af 4 m. djupgående lägga till.”

Foto: Lars Brolin. Sidan där kartan finns har du här.

Vill du läsa mer om Anna och Karl och Söderhamn förr i tiden, så beställ boken av mig. Hur man gör har du här. ”En flicka som heter Anna” går också att köpa i bokhandeln i Söderhamn och i Hudiksvall, eller genom Bokus här. Biblioteket i Söderhamn har också boken. Kanske i Hudik också, det vet jag inte.

2 reaktioner på ”Promenad i Söderhamn 1880

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.