Ett rum med utsikt

Utsikt över Kungsgatan från mitt rum högst upp i huset Pilen IV. Bilden är tagen 1962. Trädet som växte utanför vårt hus var ett högt päronträd. Den frukt det gav var mest små gråaktiga hårda päron om jag minns rätt.

Husen på ”vår” sida av Kungsgatan mellan Skolhusgatan och Tägtgatan finns fortfarande kvar allihop. Pilen IV vid Kungsgatan 7, byggt på 1880-talet, Kungsgatan 5 (skymtar bakom päronträdet på bilden, där hade min pappa kontor i gatuplanet), sen Kungsgatan 3 – Gamla Energiverket, byggt 1890, ritningar Gustaf Hultquist, och slutligen Kungsgatan 1, Westbergska gården, byggd 1881 och ombyggt 1906.

Husen på andra sidan Kungsgatan är borta allihop. Där låg, räknat från Skolhusgatan: Elektriska Johansson, badhuset, ett typiskt vackert gammalt Söderhamnshus i trä med en fin trädgård och bortom det det gamla vita Apoteket, som gränsade till det som i dag kallas Jan Johanssons park.

Badhuset ritades av stadsarkitekten Gustaf Hultquist och byggdes 1904. Bild på Dibis här. Badhuset fanns kvar hela tiden jag bodde i Söderhamn. Jag minns hur det var att gå dit med skolan för simundervisning. Bastanta tanter i vit rockar och med rotborstar i nävarna skrubbade oss barn. Det gick inte att komma undan. Kallt var det, kallt i omklädningsrummet (var det små bås med en gardin för?), kallt i tvättrummet/duschen, kallt i bassängen. Känns inte som trevliga minnen direkt utan nåt man bara fick stå ut med. Sen har jag hört andra trevliga minnen från badhuset. Min man var där med min svåger och badade och bastade och dom hade stort nöje av att lyssna på och delta i det samtal som ofta utspann sig i bastun mellan dom ”gubbar” som satt där. Mycket lokalfärg. Sen rev man badhuset nån gång på 1980-talet antar jag. Och numera är det väl Hällåsen som gäller. Undrar om det sitter några roliga ”gubbar” i bastun på Hällåsen. Fast det är klart, dom flesta har väl dusch eller badkar hemma nu för tiden; på 1970-talet fanns det kanske fortfarande hus här och var som var utan sån standard.

Och hur gick det med Kungsgatan och vad kom istället för dom hus som revs? Jo, så här blev det (bild från Google maps). Här finns myndigheter som Patent- och registreringsverket m.m. och tills helt nyligen hade Migrationsverket lokaler här. Längst bort syns det hus jag kallat ”Annas hus” eftersom det var där – eller rättare sagt i ett hus på denna plats – som Anna i boken ”En flicka som heter Anna” bodde med sin familj på 1880-talet. Läs om ”Annas hus” här.

En reaktion på ”Ett rum med utsikt

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.