En gammal roddbåt

När jag var barn hade vi en stor klinkbyggd roddbåt med två tofter och dubbla par åror. När två rodde samtidigt (och om dom var samrodda – finns det ett sånt ord?) riktigt flög man fram över vattnet. Det fanns mast, segel och roder till båten också och vi barn seglade den – med varierande framgång. Det gick bäst med vinden akterifrån. Men att det inte alltid gick så bra berodde nog mer på vår bristande förmåga som seglare än på båten. Under nästa ägares tid med båten seglades den faktiskt hela vägen från Söderhamn upp till Höga Kusten.

När det var dags för pensionering skänktes båten till Fiskaremuseet i Söderhamn. Där ligger den nu, och vi har varit där och klappat den och tackat för gamla tider.

På Fiskaremuseet i Söderhamn.
På Fiskaremuseet i Söderhamn. Bild från 2011.

Det finns ytterligare några bilder på båten i Gabrielles blogg här.

Båten byggdes vid mitten av 1930-talet på beställning av den familj som då ägde stugan på Sandskär, barn till den tidningsman som lät bygga huset på 1860-talet. På den här bilden är båten troligen alldeles ny. Bilden är tagen på Sandskärs västra sida.

Med roddbåten på västra sidan av ön. 1930-tal.
Med roddbåten på västra sidan av ön. 1930-tal.

I boken om Sandskär har jag ett kapitel som heter Båtar och kajaker. Båda dessa bilder är med där och så en hel del annat också förstås.
Vill du läsa mer om tekniken att bygga en klinkbyggd träbåt kan du titta på en liten text hos Wikipedia här. På en annan sida hos Wikipedia kan man läsa om träbåtars och träskepps anatomi, titta på var kölsvinet är nånstans osv – här.
Fiskaremuseet i Söderhamn hittar du information om här.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.